αρχική σελίδα κοινωνία Σκέψεις απ' αφορμή το ξεσκέπασμα του φαναριώτη «πατριάρχη Βαρθολομαίου» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Δημοφιλή

Σκέψεις απ' αφορμή το ξεσκέπασμα του φαναριώτη «πατριάρχη Βαρθολομαίου» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την κοινωνία
Συντάχθηκε απο τον/την Από τη Συντακτική μας Επιτροπή   
Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 15:25
Δεν εκπροσωπεί πλέον κανέναν άλλο ο κ. Δημήτρης Αρχοντώνης ("Βαθολομαίος") παρά μόνο τα οικονομικά-πολιτικά εκείνα διεθνή συμφέροντα που τον συντηρούν στο ψευδεπίγραφο  «αξίωμα»...
Τι πρέπει να πράξουν οι προοδευτικοί και αντιιμπεριαλιστές ορθόδοξοι συμπατριώτες μας;
Αποτέλεσμα εικόνας για Ποροσένκο-Βαρθολομαίος

Ο φασίστας  Ποροσένκο -εγκάθετος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ενώ προσφέρει άνθη στον κ. Αρχοντώνη για τις υπηρεσίες του στον ...κοινό σκοπό και (προπάντων) στο... κοινό αφεντικό!   

   Ο ηγέτης του ρωσικού ιμπεριαλισμού, ο πρόεδρος πασών των νεοκαπιταλιστικών Ρωσιών κ. Βλαδίμηρος Πούτιν στις παραμονές των Χριστουγέννων κατήγγειλε ανοιχτά τον φαναριώτη αρχιρασοφόρο της Κωνσταντινούπολης, τον –έτσι λεγόμενο- «Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο», ότι δρώντας ως υποχείριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού έπαιξε το παιχνίδι του στην Ουκρανία, υπέρ μιας ψευδεπίγραφης «ορθόδοξης» εκκλησίας που σκάρωσαν εκεί οι κτηνώδεις ουκρανοί φασίστες -δυνάστες του Κιέβου, για να αποκόψουν από τη φιλορωσική ουκρανική εκκλησία το «ποίμνιο» της χώρας.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Πουτιν καταγγέλλει το βαρθολομαίο

  

    Συγκεκριμένα ο Πούτιν είπε τα εξής:

   «Θεωρώ ότι το βασικό κίνητρο του Βαρθολομαίου είναι να υποτάξει την ουκρανική εκκλησία και στη συνέχεια να κερδίσει χρήματα από αυτήν. Θεωρώ ότι αυτό είναι το βασικό κίνητρο, καθώς επίσης και προκειμένου να λάβει βοήθεια από την Ουάσιγκτον.»

   Ο Πούτιν, φυσικά για τους δικούς του λόγους, με τις δηλώσεις του αυτές  ξεμασκάρεψε ολότελα το Φαναριώτη αρχιρασοφόρο, «Βαρθολομαίο», δηλαδή, τον κύριο Δημήτρη Αρχοντώνη που κυκλοφορεί στην πιάτσα με τον κούφιο και εντελώς ψευδεπίγραφο πλέον τίτλο "οικουμενικός πατριάρχης". Πρόκειται βέβαια για έναν -κατά βάσιν- υπάλληλο του τουρκικού κράτους, και -στις σημερινές συνθήκες- απροκάλυπτο πλέον υποταχτικό των Ενωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Τουρκία.

     Και, αν εξαιρέσουμε τα μεγαλοκρατικά συμφέροντα του ρωσικού ιμπεριαλισμού, που δεν μας αφορούν, αν κρίνουμε το γεγονός από την άποψη  της ιστορίας και των καλώς νοούμενων συμφερόντων του ελληνικού και των άλλων λαών της περιοχής μας, το ξεσκέπασμα του «Βαρθολομαίου» μόνο ως θετική εξέλιξη μπορεί να κριθεί. Εκ του αποτελέσματος, λοιπόν, πολύ καλά του έκανε ο Πούτιν αυτού του κυρίου Αρχοντώνη!  Γιατί τόσο για τον ελληνικό λαό, όσο και για όλους του βαλκανικούς λαούς ο αδηφάγος και εγκληματικός αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και οι φασιστικές κλίκες των απανταχού τοποτηρητών του (τύπου Ποροσένκο, Ράμα, Ζάεφ και σία) είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί που άμεσα πρέπει να τσακίσουν για να αποχτήσουν τη λευτεριά.

   Στην πραγματικότητα αυτό το (εντελώς λαθρόβιο πλέον!) εκκλησιαστικό  κατάστημα της συνοικίας του Φαναριού, διαδέχτηκε απλώς ως προς τον τίτλο το παλιό πατριαρχείο της Βυζαντινής Κωνσταντινούπολης μετά την άλωση. Το κατάστημα αυτό, το σημερινό λεγόμενο «οικουμενικό πατριαρχείο» το ίδρυσε  -ουσιαστικά εξαρχής, πάνω στα ερείπια της Πόλης– ο Μωάμεθ ο Πορθητής και το ανέθεσε στον αρχηγό της τουρκόφιλης «ανθενωτικής» κλίκας της βυζαντινής εκκλησίας, τον αρχισκοταδιστή της εποχής, Γεώργιο Σχολάριο(Γεννάδιο), σ’ ανταμοιβή για το γεγονός ότι η κλίκα αυτή των βυζαντινών φεουδαρχών παρέδωσε την Πόλη στην Τουρκιά.

Αποτέλεσμα εικόνας για ο Σχολάριος


   Και έπαιξε από το 1453 κι ως τον 20ο αιώνα το ρόλο του στυγνού τοποτηρητή της τούρκικης τυραννίας πάνω στους ορθόδοξους ραγιάδες της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Μικρασίας. Κάθε τι το προοδευτικό και  το εθνικοαπελευθερωτικό το κυνήγησε και το αφόρισε. Κορυφαία παραδείγματα του άθλιου ρόλου του στάθηκαν η δολοφονία από τη φαναριώτικη σκοταδιστική κλίκα σε συνεργασία με τους παπικούς πράχτορες , κατόπιν συκοφαντίας του στους Τούρκους του μοναδικού προοδευτικού πατριάρχη που πέρασε από το Φανάρι στα χρονικά, του Κύριλλου Λούκαρι  (27 Ιουνίου 1638) οι αφορεσμοί του ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ( το 1798),αλλά και του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ και της Επανάστασης του 1821, όταν αυτή ξέσπασε, αφορεσμός ο οποίος υπογράφτηκε  από τα "αρχι-γκεσέμια" του Φαναριού, που πολλά από δαύτα στη συνέχεια δεν γλύτωσαν  την τυφλή οργή του αφεντικού τους, του λυσσασμένου οθωμανού τύραννου. Αλλά κι όταν οι τούρκοι δυνάστες ξεπάστρεψαν τον αρχισυντάχτη του αφορεσμού, τον Γρηγόριο Ε΄, παρ’ όλες τις αναμφισβήτητες υπηρεσίες που αυτός τους πρόσφερε, την ώρα ακριβώς που τον κρέμαγαν, την ίδια στιγμή ενθρόνιζαν άλλον ρασοφόρο  υποταχτικό της Πύλης ως «οικουμενικό πατριάρχη», για να μη χαθεί το εργαλείο της πνευματικής και εθνικής υποδούλωσης των ραγιάδων. 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ο αφορισμός της επανάστασης

Το κατάπτυστο χαρτί του αφορεσμού της Επανάστασης

     Για κακή τύχη των τυράννων και των γλειφταράδων τους, υπήρχαν πολλοί τίμιοι Έλληνες πατριώτες κληρικοί, απλοί ιερείς, καλόγεροι ή και δεσπότες με πρώτο και καλύτερο τον Παπαφλέσσα και τον Ησαΐα Σαλώνων (δεσπότη στην Άμφισσα, συναγωνιστή του Οδυσσέα Ανδρούτσου,  του Θανάση Διάκου, του Πανουργιά και του Δυοβουνιώτη) που πέταξαν στα σκουπίδια τους αφορεσμούς της φαναριώτικης κλίκας, ζώστηκαν τα άρματα της λευτεριάς μας, πολέμησαν γενναία και θυσιάστηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Το ελληνικό έθνος θα σέβεται και θα τιμά πάντοτε την έξοχη πατριωτική προσφορά και τις θυσίες τους.(Έτσι όπως στα χρόνια μας σέβεται και τιμά τους κληρικούς της Εθνικής μας Αντίστασης, τους καπετάν-παπάδες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, τους συναγωνιστές του Άρη!)

 

Αποτέλεσμα εικόνας για παπαφλέσσας

Αποτέλεσμα εικόνας για λευτερη εκκλησία χωρίς φασίστες

  

 

    Μετά το 1835, με πρώτη την ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας, που τότε ακόμη είχε επικεφαλής μερικούς προοδευτικούς –αγωνιστές του ’21- κληρικούς σαν το Θεόκλητο Φαρμακίδη και το Νεόφυτο Βάμβα (τον πρώτο μεταφραστή του χριστιανικού Ευαγγελίου στα νέα ελληνικά), δηλαδή ανθρώπους που είχαν μεγαλώσει με το πνεύμα του Διαφωτισμού, όλες οι αντίστοιχες εθνικές εκκλησίες απέκτησαν σταδιακά αυτοκέφαλη διοίκηση και ορισμένες ίδρυσαν πραγματικά Πατριαρχεία στον τόπο τους, παίρνοντας διοικητικό διαζύγιο  από τους Φαναριώτες υπάλληλους του Σουλτάνου.

 

 

    Σχετική εικόνα


   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Τελευταία χρονικώς αποκόπηκε από το Φανάρι, αν δεν κάνουμε λάθος, η εκκλησία της Γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας, των Σκοπίων, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τη γειτονική χώρα οι «υπερπατριώτες μας»*.

   Κι όλα αυτά είναι μια αντικειμενική ιστορική πραγματικότητα, εντελώς ανεξάρτητη από τον μαύρο-αντιδραστικό δρόμο που ακολούθησαν και ακολουθούν έκτοτε όλες ανεξαίρετα οι ηγεσίες αυτών των εκκλησιών –κατεξοχήν δε η αντιδραστικότατη ρωσική, παντοτινό λιβανιστήρι των τσάρων και των παρόμοιων σκοταδιστών και τύραννων.   (Πρόσφατο παράδειγμα η "αγιοποίηση" του ματοβαμμένου Νικολάι Ρομανόφ και κάμποσων ακόμα αντικομμουνιστικών σκουλικιών από τους  αντιδραστικούς αρχιρασοφόρους του ρωσικού ιμπεριαλισμού)

   Το φαναριώτικο "πατριαρχικό" απολειφάδι απλώς προσπάθησαν να το χρησιμοποιήσουν οι μεγαλοϊδεάτες πολιτικάντηδες- υποταχτικοί στην πραγματικότητα των αγγλο-γάλλων ιμπεριαλιστών, στα χρόνια της έσχατης παρακμής και σαπίλας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, πουλώντας παραμύθια στον πάμφτωχο λαό μας και στον Ελληνισμό της Ανατολής, περί «ανασύστασης της βυζαντινής αυτοκρατορίας» τόσο όσο τα ξένα αφεντικά τους να πετύχουν τους στόχους τους στην Τουρκία. Γιατί μετά, όπως είναι γνωστό, οι «μεγάλες ιδέες» πήγαν στο πυρ το εξώτερον, δυστυχώς με κόστος κάμποσες εκατοντάδες χιλιάδες σφαγμένους Έλληνες της Μικρασίας, του Πόντου και της Καππαδοκίας, και δυο εκατομμύρια ξεριζωμένους και εξαθλιωμένους συμπατριώτες μας από τα πανάρχαια ιωνικά, αιολικά και δωρικά χώματά τους… Φυσικά η τουρκική διοίκηση δεν άγγιξε ούτε τον «πατριάρχη» ούτε το κατάστημα του Φαναριού. Το χρησιμοποίησε όσο την έπαιρνε, στα διαβούλια για την προώθηση των τουρκικών συμφερόντων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, σε περιοχές που προστέθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά το  1913, αλλά των οποίων οι  δεσποτάδες υπάγονταν ακόμα τυπικά στη «δικαιοδοσία» του «Πατριαρχείου».

    Σήμερα πλέον δεν συντρέχει κανένας λόγος ύπαρξης της φαναριώτικης συναγωγής που λέγεται «Πατριαρχείο». Οι «Αγιονορείτες» καλόγεροι του Άθω συναλλάσσονται και συνεννοούνται απευθείας με το ελληνικό αστικό κράτος, οι κληρικοί των «νέων χωρών» είναι ουσιαστικά μέρος της αυτοκέφαλης ελληνικής εκκλησίας, από την οποία χρηματοδοτούνται,  και πολλοί απ’ όλους αυτούς μάλιστα είναι και "φίλα προσκείμενοι" στη Ρωσία του Πούτιν, ενώ τον κύριο Αρχοντώνη, τον έχουν γράψει -κυριολεκτικά- στα παλιά τους τα παπούτσια. Μάλιστα, υπάρχουν μοναστήρια και οργανώσεις «υπερορθόδοξων» σκοταδιστών που ήδη έχουν αναθεματίσει τον Αρχοντώνη, με τις πιο βαριές δογματικά κατηγορίες, ως «προδότη-φίλο του Πάπα», ως «αντίχριστο οικουμενιστή» και πάει λέγοντας!

  Φυσικά όλα αυτά γίνονται για λόγους συμφερόντων (και όλοι ξέρουμε ότι όταν οι ρασοφόροι κεφαλαιοκράτες τρώγονται αναμεταξύ τους για τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, τότε ο καβγάς είναι θανάσιμος και αδυσώπητος!)

    Από την άλλη πλευρά, το ίδιο το τούρκικο κράτος παράλληλα με τη φαναριώτικη συναγωγή έχει ιδρύσει και …εναλλακτική αρχιεπισκοπή Τουρκίας, με άλλον τούρκο ορθόδοξο επικεφαλής, σε καθαρά εθνική βάση, και τον προαλείφει για διάδοχο των φαναριωτών ελληνόφωνων αρχιρασοφόρων, όταν θα κριθεί ότι δεν υπάρχει πια λόγος ύπαρξης ελληνόφωνων αρχιερέων για τους τούρκους πολίτες του ορθόδοξου χριστιανικού θρησκεύματος.

    Αυτά όλα φυσικά αφορούν τα συμφέροντα πλουτοκρατικών ομάδων και τη μεταξύ τους φαγωμάρα για την εκκλησιαστική περιουσία και την πολιτικοϊδεολογική επιρροή στο «ποίμνιον». Είναι αντιπαραθέσεις αντιδραστικών ρασοφόρων που ουσιαστικά δεν αγγίζουν την πορεία του επαναστατικού και του λαϊκού μας κινήματος. Λαμβάνονται φυσικά υπόψη στο σχεδιασμό της επιμέρους τακτικής, αλλά δεν είναι το κυρίως αντικείμενο του ενδιαφέροντός μας.   Εμάς μας ενδιαφέρει κυρίως πού θα κλίνει και πώς θα πορευτεί η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων ανθρώπων του λαού μας, οι οποίοι από παράδοση ή από αυτοπροαίρετη επιλογή πιστεύουν στη θρησκεία και ακολουθούν την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία.

    Πιστεύουμε λοιπόν ότι έχει φτάσει ο καιρός  που κάθε ορθόδοξος συμπατριώτης μας που νιώθει και πορεύεται σε πολιτικό επίπεδο σαν αληθινά προοδευτικός, αντιιμπεριαλιστής και αντιφασίστας, ο καθένας απ’ αυτούς που σέβεται στην πράξη τις ουσιαστικές αρχές του χριστιανικού Ευαγγελίου (που δεν είναι βέβαια ούτε τα εικονίσματα, ούτε τα λιβανιστήρια, ούτε τα βαρύτιμα στέμματα, τα σκαλιστά μπαστούνια και τα χρυσοποίκιλτα μεσαιωνικά άμφια των δεσποτάδων, αλλά η δικαιοσύνη, η ισότητα, η κοινοχτημοσύνη, η αδελφοσύνη των λαών και ο ανθρωπισμός), έχει φτάσει λέγαμε η ώρα αυτός ο ορθόδοξος να πολεμήσει αμείλιχτα τον εγχώριο εκκλησιαστικό σκοταδισμό, την πατριδοκαπηλεία, το φασισμό και την υποτέλεια της ιθύνουσας δεσποτοκρατίας σε ντόπια κεφαλαιοκρατικά και σε ξένα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.  Να παλέψει για να ανασυγκροτήσει και να μεταρρυθμίσει σε νέες προοδευτικές βάσεις την ελλαδική ορθόδοξη εκκλησία και τη διοίκησή της, ώστε αύριο αυτή να μη σταθεί εμπόδιο στην επανάσταση και στη σοσιαλιστική οικοδόμηση αυτού του τόπου. Απαλλάσσοντας όμως ο ορθόδοξος εργαζόμενος λαός μας την εγχώρια εκκλησία του από τις  ηγετικές αντιδραστικές βδέλλες που σήμερα τη λυμαίνονται, οφείλει ακόμα να πραγματοποιήσει και τούτο: να ξεκόψει οριστικά και αμετάκλητα την ελληνική εκκλησία από οποιαδήποτε ιδεολογική επιρροή ασκούμενη πάνω της από τους –εξίσου με τους ντόπιους-  αντιδραστικούς ρασοφόρους  του Φαναριού, από τον κ. Δημήτρη Αρχοντώνη (ή «Βαρθολομαίο») ή κάθε παρόμοιο ρασοφόρο  και την κλίκα του, απ’ όλα αυτά τα απολιθώματα της τουρκοκρατίας που έχουν πλέον μετεξελιχθεί έναν ακόμα μεντεσέ του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα...

    Στην εποχή μας ο «Βαρθολομαίος» και οι Φαναριώτες του δεν εκπροσωπούν τίποτα άλλο και κανέναν πραγματικό χριστιανό, παρά μόνο τα συμφέροντα που τους χρηματοδοτούν, τους πατρονάρουν και τους συντηρούν στη ζωή, ενώ δεν έχουν πραγματική εξουσία σε καμιά εδαφική-κρατική οντότητα. Καιρός λοιπόν είναι να τελειώνει οριστικά το παραμύθι περί "οικουμενικού πατριαρχείου". Να τελειώνουμε με τα απολιθώματα εκείνα που υπάρχουν μόνο για να στηρίζουν αμερικάνικα συμφέροντα και να στηρίζονται από το Λευκό Οίκο, το Σταίητ Ντηπάρτμεντ και από τα ελληνοαμερικάνικα ή άλλα «λόμπι» του Κογκρέσου, της Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης.

    Θα ’ναι μέγιστη υπηρεσία στον τόπο μας και στην επανάσταση του μέλλοντός μας.

22-12-2018.


* Σημείωση
Και μιλάμε, στην περίπτωση των Σλαβομακεδόνων, για μιαν εκκλησία που επηρεαζόταν πάρα πολύ από το φαναριωτισμό στις αρχές του 20ου αιώνα και με τη σειρά της έσπερνε τα μυθεύματα περί του «οικουμενικού πατριαρχείου» και του «πατρίκ» του, στους Σλαβομακεδόνες -σκλάβους της οθωμανικής αυτοκρατορίας , μέχρι και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Βλ. στο μυθιστόρημα «Η Ζωή εν τάφω» του Μυριβήλη, στο κεφάλαιο «Ζάβαλη μάικω»)

 

   

 

 

 

Σχόλια  

 
+4 #2 Aνήμερα των "Φώτων" ξαναχτύπησε ο φαναριώτικος σκοταδισμός!Aναγνώστης της sispirosi.gr 07-01-2019 14:54
Απτόητος από τις επικρίσεις τόσο των δημοκρατών-προοδευτικών, όσο και των απλά ρωσόφιλων, ο περιβόητος Βαρθολομαίος ξαναχτύπησε ανήμερα των "Φώτων". Τιμώντας το ...μαύρο σκότος, αντί του Φωτός, ο αρχηγός του Φαναριού έδωσε, ανήμερα της μεγάλης γιορτής, την επίσημη αναγνώριση στους ρασοφόρους-εκλεκτούς του αμερικανόδουλου ουκρανικού φασισταριού,δηλ .τον τίτλο της επίσημης "Ουκρανική εκκλησίας". Με σφραγίδες και υπογραφές μεσαιωνικού τύπου, ο Βαρθολομαίος έστειλε ξανά τα διαπιστευτήριά του στους Γιάνκηδες και στους φασίστες του Ποροσένκο. Όπως λέγεται, το ουκρανικό κυβερνητικό σκυλολόι θα ανταποδώσει τη φιλοφρόνηση, καλώντας το Βαρθολομαίο να εκφωνήσει τον πανηγυρικό της μέρας για τη νέα "εθνική γιορτή" που ετοιμάζουν στο Κίεβο, την ημέρα των χιτλερικών δοσίλογων και του αρχηγού τους του κτηνώδους εκείνου Στεπάν Μπαντέρα, τον οποίον ο Βαρθολομαίος φημολογείται ότι θα τον ανακηρύξει όσιο ή άγιο!! Τη γενική σκηνοθεσία του αμίμητου αυτού σόου έχει αναλάβει ο μετρ του είδους Τζέφρι Πάιατ από την "πρεσβεία" της Αθήνας, ενώ θα προσκληθούν απαραιτήτως και οι Τσίπρας-Καμμένος, αν ακόμα είναι στην κυβέρνηση. Αλλιώς θα πάνε ο Κούλης και η Φωφώ.
Παράθεση
 
 
+4 #1 Γενικότερα είναι απελπιστική η κατάσταση της εκκλησίαςΝικηφόρος Πελαγίσιος 05-01-2019 11:11
Φυσικά και δεν είναι μόνο η πορεία του Φαναριού ("οικουμενικού πατριαρχείου") που φανερώνει την πλήρη κατάπτωσή του και την αντιδραστική πορεία του ως ηγεσία της λεγόμενης "ορθόδοξης" εκκλησίας. Όλη η ηγεσία αυτής της εκκλησίας ταυτίστηκε ανέκαθεν με κάθε μορφή αντιλαϊκής εξουσίας και υπηρέτησε πιστά κάθε μαύρη ιδεολογία και πολιτική -πλην φυσικά των εξαιρέσεων φωτισμένων ιεραρχών, που πρώτη τους κυνήγησε απηνώς η ηγεσία του "μαντριού"(βλ.π.χ. το διωγμό των 4 μητροπολιτών που πήραν μέρος στην ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ...). Σήμερα είναι μάλλον πολύ δύσκολο να οργανωθεί κίνημα μεταρρύθμισης και αναδιοργάνωσης επί το προοδευτικότερο της "ορθόδοξης" εκκλησίας. Ο γενικευμένος μεταφυσικός σκοταδισμός σε συνδυασμό με το άφθονο χρήμα, την ισχύ του μεσαιωνικού καλογερισμού και την ακροδεξιά πλειοψηφία του ιερατείου κυριαρχούν καταθλιπτικά και διαμορφώνουν συνειδήσεις ολότελα "προβατοποιημένω ν" ατόμων στη συντριπτική πλειοψηφία των "πιστών" της εκκλησίας. Πολύ δύσκολο είναι να βρεις πλέον προοδευτικούς ιδεολογικά "πιστούς" για ν' αλλάξουν την εκκλησία.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση