αρχική σελίδα πολιτική Με αφορμή τις εξελίξεις στη Γαλλία. (Εκτιμήσεις της "Κίνησης Κομμουνιστών-ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ")

Δημοφιλή

Με αφορμή τις εξελίξεις στη Γαλλία. (Εκτιμήσεις της "Κίνησης Κομμουνιστών-ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ") PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την πολιτική
Συντάχθηκε απο τον/την Από την Κίνηση Κομμουνιστών "ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ"   
Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 17:28
 
Σχετική εικόνα
 
  Από την ιστοσελίδα του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ μεταφέρουμε την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ομώνυμη Κίνηση Κομμουνιστών, σχετικά με τις εξελίξεις στη Γαλλία, σχετικά με τα καθήκοντα όλων των κομμουνιστών και όλων των συνεπών αντιιμπεριαλιστικών και αριστερών δυνάμεων ενόψει των λαϊκών αγώνω που έρχονται νομοτελειακά σε όλη τη γερασμένη καπιταλιστική Ευρώπη. Η ανακοίνωση εκδόθηκς απ' αφορμή τον τωρινό κοινωνικό αγώνα του γαλλικού λαού, έναν αγώνα που έλαβε εξεγερτικό χαρακτήρα εναντίον της στυγνής αντιδραστικής κυβέρνησης του διαβόητου Μακρόν:
Με αφορμή τις εξελίξεις στη Γαλλία

Ανακοίνωση της Κίνησης Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας.

    Ο «Γαλλικός χειμώνας της οργής», οι μαζικές δηλαδή κινητοποιήσεις των λαϊκών στρωμάτων στη Γαλλία -γνωστές με την σύντομη ονομασία «κίτρινα γιλέκα»- ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του Μακρόν φέρνουν στο προσκήνιο δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά στην κρίση της λεγόμενης Ενωμένης Ευρώπης ως σημαντικό πεδίο της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Το δεύτερο σχετίζεται με την απουσία οργανωμένου εργατικού κινήματος με ουσιαστική πολιτική εκπροσώπηση.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση τρίζει συθέμελα και οι εξεγέρσεις στη Γαλλία είναι απλώς μια τρανταχτή επιβεβαίωση. Το Brexit, η ιταλική κρίση, η ενισχυμένη ακροδεξιά σε όλες τις χώρες, η κυβερνητική κρίση στη Γερμανία και η αποχώρηση της Μέρκελ από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, η επανεμφάνιση ανοικτών φασιστικών οργανώσεων, οι ακροδεξιές κυβερνήσεις σε Ουγγαρία και Πολωνία, η απειλητική επανεμφάνιση των απογόνων του Φράνκο στην Ισπανία και πλήθος άλλων μικρών και μεγάλων γεγονότων φανερώνουν ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως το γνωρίζαμε τις τελευταίες δεκαετίες, δεν μπορεί να συνεχίσει κι ούτε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος του οποίου είναι βασικός πυλώνας.

  • Με δεδομένο ότι ολόκληρος ο καπιταλιστικός κόσμος βρίσκεται εδώ και μία δεκαετία σε έναν εσωτερικό παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο για το ποια ιμπεριαλιστική δύναμη θα υποχρεωθεί να φορτωθεί τα προβλήματα της κρίσης της άλλης.
  • Με δεδομένο ότι αυτός ο πόλεμος θα πάρει πολλές μορφές μία εκ των οποίων είναι και αυτή του εμπορικού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Με δεδομένο ότι οι πολιτικές εκφράσεις αυτού του πολέμου θα συνεχίσουν να αποτυπώνονται στις μορφές διακυβέρνησης κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα με την ανάδειξη του Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ.

    Είναι ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε οι κομμουνιστές, η αντιιμπεριαλιστική-αντιμονοπωλιακή-δημοκρατική Αριστερά να προετοιμαστούν για τις εξελίξεις που έρχονται και να προετοιμάσουν τις δικές τους απαντήσεις.

    Το εργατικό λαϊκό κίνημα στην Ευρώπη -και στην Ελλάδα- έχει δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα. Τα αυθόρμητα ξεσπάσματά του -απολύτως λογικά και αναμενόμενα κάτω από το βάρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές μάζες- δεν αρκούν. Κι όπου συνοδεύονται από ήττα, το επόμενο βήμα είναι η στροφή των μαζών προς τη συντήρηση και την ακροδεξιά.

    Η λύση δεν βρίσκεται ούτε σε μεμονωμένες ακτιβίστικες ενέργειες, ούτε στην επαναστατική λογοκοπία, ούτε στους μιμητισμούς. Η λύση βρίσκεται στην επαφή με τις μάζες και στην ενασχόληση με τα πραγματικά τους προβλήματα. Στη διαμόρφωση πολιτικών προτάσεων και στο μπόλιασμά τους στην κοινωνία ώστε να μετατρέπονται σε υλική δύναμη. Αν διδάσκει κάτι η Γαλλία, αυτό έγκειται στο γεγονός ότι οι μάζες κινητοποιούνται πάνω σε πραγματικά ζήτημα -ακόμη κι αν φαντάζουν μικρά- κι όχι πάνω σε γενικόλογα οράματα όσο ιδανικά κι αν φαίνονται.

   Συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες του Γαλλικού λαού, διδασκόμαστε απ’ αυτούς, προετοιμάζουμε τις δικές μας μάχες, δρούμε από κοινού.

Κίνηση Κομμουνιστών - Εργατικός Αγώνας


 

Σχόλια  

 
+1 #1 Κίνημα δημοκρατικό-προοδευτικό.Ένας φίλος αναγνώστης σας. 04-01-2019 18:05
Τα Κίτρινα Γιλέκα είναι σαφώς κίνημα αυθόρμητο και δεν μπορούμε να το αποδώσουμε σε καμιά από τις γνωστές πολιτικές δυνάμεις που δρουν στη Γαλλία. Είναι ωστόσο κίνημα προοδευτικό και δημοκρατικό, αφού τα αιτήματά του στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής του γαλλικού εργαζόμενου λαού. Ενός λαού που γνώρισε όλη τη βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισ μού - νεοσυντηρητισμο ύ εδώ και πολλά χρόνια, με αποκορύφωμα το τελευταίο χρονικό διάστημα όπου ο Μακρόν, εκλεκτός του ιμπεριαλιστικού -μονοπωλιακού γαλλικού κεφαλαίου όρμησε σαν ταύρος σε υαλοπωλείο, για να σαρώσει τα εργατικά δικαιώματα και να στύψει στη φορολογία το λαό (αντισταθμίζοντ ας την ασύδοτη φορο-ελάφρυνση των κεφαλαιοκρατών) . Όλες οι πραγματικές προοδευτικές δυνάμεις στη Γαλλία και κατεξοχήν οι επαναστάτες, οι μαρξιστές-λενινιστές Κομμουνιστές της χώρας μπήκαν στο μέτωπο του αγώνα,μαζί με το αυθόρμητο λαϊκό κίνημα (δίνοντας τη μάχη για την καλύτερη οργάνωση και το συνεπή ταξικό προσανατολισμό του).Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και εμείς.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση