αρχική σελίδα πολιτισμός Θερμά συγχαρητήρια στους "ΔΥΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΣ" για την προσπάθεια του Συλλόγου να αναδείξει τον αρχαιολογικό χώρο της Αγίας Τριάδας στη Σκιάθο. (Επιστολή του Γιώργου Καραστατήρα προς το Δ.Σ. του Συλλόγου, για την αξιέπαινη πρωτοβουλία του)

εγγραφή χρήστηΘερμά συγχαρητήρια στους "ΔΥΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΣ" για την προσπάθεια του Συλλόγου να αναδείξει τον αρχαιολογικό χώρο της Αγίας Τριάδας στη Σκιάθο. (Επιστολή του Γιώργου Καραστατήρα προς το Δ.Σ. του Συλλόγου, για την αξιέπαινη πρωτοβουλία του) PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για τον πολιτισμό
Συντάχθηκε απο τον/την Από τον Γιώργο Καραστατήρα   
Σάββατο, 12 Μαίου 2018 12:06
   

   Από τον ιδρυτή και πάντα αγαπητό φίλο και εμψυχωτή της sispirosi.gr,  το ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΣΤΑΤΗΡΑ, λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή με την οποία επαινείται η πρόσφατη  πρωτοβουλία του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΙΑΘΙΤΩΝ "Οι Δύο Αλέξανδροι" σχετικά με τον καθαρισμό, την προστασία και την ανάδειξη της ερειπωμένης βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στο νησί μας, στην αγαπημένη μας Σκιάθο.

 

    Ο Γιώργος Καραστατήρας, μέλος και ο ίδιος του Συλλόγου "Οι Δύο Αλέξανδροι",  έλαβε, όπως και όλα τα μέλη του Συλλόγου στις 3 του Μάη 2018 την παρακάτω ενημέρωση της Προέδρου του Συλλόγου, κυρίας Κατερίνας Κουρκούμπα-Δελακουβία:


Σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο της Αγίας Τριάδας

Ενημέρωση των μελών του Συλλόγου Σκιαθιτών "Οι Δύο Αλέξανδροι"    Θα ήθελα να ενημερώσω τα μέλη του Συλλόγου για τις ενέργειες που κάναμε σχετικά με τον καθαρισμό, την προστασία και την ανάδειξη της ερειπωμένης βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Τριάδας.

    Όπως ανέφερα και στη Γενική Συνέλευση της 14/02/2018, έγγραφο του Διοικητικού Συμβουλίου επιδόθηκε στον Δήμο, με αρ. πρωτ. 44/01/2018, που μεταξύ άλλων προτάσεων ανέφερε και το αίτημά μας για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

    Στο έγγραφο αυτό δεν είχαμε πάρει απάντηση.

    Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης (της 14/02/2018), όπου συζητήθηκε το θέμα, επέδειξαν συγκινητική προθυμία να προσφέρουν εθελοντική εργασία για την προστασία του Μνημείου και αποφασίσθηκε ότι έπρεπε πρώτα να ληφθεί η σχετική άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

    Υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, το Διοικητικό Συμβούλιο, υπέβαλε στις 20/02/2018 σχετικό αίτημα στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μαγνησίας (με κοινοποίηση και στον Δήμο Σκιάθου), με το οποίο ζητούσαμε να επιτραπεί στον   Σύλλογό μας «να αναλάβει τον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου της ερειπωμένης παλαιοχριστιανικής εκκλησίας  της Αγίας Τριάδας στη Σκιάθο». Επίσης την περίφραξη με συρματόπλεγμα και την τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας, με κείμενο που θα υποδείξει η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Επίσης να ληφθεί μέριμνα για τον κατάλληλο φωτισμό του Χώρου.

    Στο έγγραφο συνάψαμε φωτογραφίες του χώρου, που είχαν ληφθεί το 2014, για τις ανάγκες του βιβλίου "Η Σκιάθος. Από την προϊστορία στον 21ο αιώνα". Αυτές τις παλιές φωτογραφίες τις επισυνάπτω και στο έγγραφο αυτό.

    Στις ευγενικές προθέσεις όμως του Συλλόγου είχαμε απρόσμενη απάντηση από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. (Σας επισυνάπτω το σχετικό έγγραφο).
    Σήμερα 3 Μαΐου 2018, από όλες τις ενέργειες που ζητήσαμε, έχουν κοπεί μόνο τα χόρτα. Το (ερειπωμένο) Ιερό του ναού, εκεί που πριν τρία χρόνια υπήρχε και καντηλάκι, έχει κατακλυσθεί από συκιές και δεν φαίνεται τίποτα. Οι συκιές έχουν φυτρώσει ανάμεσα στα υπάρχοντα λείψανα του Ιερού και κρίνεται απαραίτητο, όταν αποφασισθεί να κοπούν, να παρευρίσκεται και αρχαιολόγος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Ο Σύλλογος προσφέρθηκε να καλύψει τα έξοδα του ταξιδιού.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την προστασία του αρχαιολογικού αυτού χώρου και πιστεύουμε ότι έχουμε την βοήθεια και συμπαράσταση των μελών μας, αλλά και των κατοίκων της Σκιάθου.


  Αποτέλεσμα εικόνας για αλεξανδρος μωραιτιδης

 

 

Μετά την παραπάνω ενημέρωση, ο Γιώργος Καραστατήρας απευθύνει μέσω της sispirosi.gr την παρακάτω επιστολή προς το Δ.Σ. του Συλλόγου:

    Να χαιρετίσω από Αθήνα που βρίσκομαι το Δ.Σ. του συλλόγου μας και να ευχαριστήσω για τη χάρη που μου κάνετε να με ενημερώσετε για τις ενέργειές σας αυτές.

    Είναι πράγματι αναγκαίο να υπάρχει αυτή η ενημέρωση για να φαίνεται ο δρόμος που βαδίζει σήμερα ο πολιτισμός στο χώρο μας στο ευλογημένο από τη θεία φύση αυτό νησί με την ιστορία του και τον πολιτισμό του, όπως και κάθε χώρος για κάθε ένα γνήσιο άνθρωπο σήμερα έχει μια αξία συναισθηματική αλλά και πολιτική για τη ζωή στο τόπο που θέλει να αγαπάει και να νοιώθει πως είναι κοντά του.

   Αν κατάλαβα καλά, παρά την προσπάθεια του συλλόγου να συμπληρώσει ένα κενό στα καθήκοντα της κρατικής διοικητικής αρχής, σε όλες τις πτυχές της, τοπική διοίκηση, αρχαιολογική υπηρεσία, κλπ συναρτώμενοι παράγοντες, υπηρεσιακοί και αιρετοί, απαξιούν να δώσουν έστω μια απάντηση στο περιεχόμενο του αιτήματος του συλλόγου.  Συγχρόνως φροντίζουν να εμπλουτίζουν την πολιτική τους με τη στήριξη των αιτιών που σας επιστράτευσαν να παρέμβετε, προτείνοντας και προσφέροντας εθελοντικά την ευγενική συνεισφορά σε εργασία και υπό την εποπτεία φυσικά των αρμοδίων αυτών και των προϊσταμένων τους.

   Ο πολιτισμός είναι το κύριο στοιχείο που χτυπιέται σε ένα λαό για να γκρεμιστεί, να διαιρεθεί και να υποταχτεί στην εξουσία της αγοράς και του θεού της, του χρήματος!

   Και όπως φαίνεται υπάρχουν  πολλοί οι φιλότιμοι που συμβάλλουν σ' αυτό.

    Πολύ λυπηρό για όλους εμάς τους 'αιθεροβάμονες'. Αυτή είναι όμως και η δύναμή μας και αυτό φοβούνται και όσοι γκρεμίζουν τον πολιτισμό για να χτίσουν τα τείχη της φυλακής από σκουπίδια στη σύγχρονη κυρίαρχη κοινωνική πραγματικότητα.

    Θέλω να πω πως αισθάνομαι περήφανος που είμαι μέλος αυτού του Σκιαθίτικου συλλόγου.

    Σας αξίζουν συγχαρητήρια!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΤΑΤΗΡΑΣ

3-5-2018 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση