αρχική σελίδα κοινωνία Nα δικαιωθεί άμεσα ο συναγωνιστής μας, εκλεκτός δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής, ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ. Να δικαιωθούν όλοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι της εφημερίδας "ΘΕΣΣΑΛΙΑ".

εγγραφή χρήστηΔημοφιλή

Nα δικαιωθεί άμεσα ο συναγωνιστής μας, εκλεκτός δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής, ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ. Να δικαιωθούν όλοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι της εφημερίδας "ΘΕΣΣΑΛΙΑ". PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την κοινωνία
Συντάχθηκε απο τον/την Από τους βουλευτές του ΚΚΕ, Κώστα Στεργίου, Γιάννη Γκιόκα και Γιώργο Λαμπρούλη ( O πρόλογος και ο επίλογος του δημοσιεύματος γράφτηκε από τη Συντακτική μας Επιτροπής)   
Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017 08:41
     Αποτέλεσμα εικόνας για Θανασης Βογιατζής
     Στο χτεσινό Τύπο δημοσιεύτηκε η Ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και    Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την οποία κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ,  Κώστας Στεργίου, Γιάννης Γκιόκας και Γιώργος Λαμπρούλης, σχετικά με την προκλητικότατη άρνηση της "εργοδοσίας" της εφημερίδας "ΘΕΣΣΑΛΙΑ" του Βόλου να εφαρμόσει την υπάρχουσα δικαστική απόφαση και να επαναπροσλάβει το δημοσιογράφο (συναγωνιστή μας και εκλεκτό εργάτη της πένας στη Μαγνησία) ΘΑΝΑΣΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ κι όλους τους άλλους εργαζόμενους που απολύθηκαν, επειδή  αρνήθηκαν περήφανα το 2011 να συνυπογράψουν σαν ραγιάδες το πετσόκομμα των αποδοχών τους.
     Η ιστοσελίδα μας από την πρώτη στιγμή είχε σταθεί στο πλευρό του Θανάση Βογιατζή και των άλλων συναδέλφων, και απαίτησε την άμεση επαναπρόσληψή τους. Το ίδιο ακριβώς αίτημα επανυπογράφουμε και σήμερα, και απαιτούμε να υποχρεώσει το αστικό κράτος τους καπιταλιστές ιδιοχτήτες της "Θεσσαλίας" να συμμορφωθούν προς τις δικαστικές αποφάσεις. Κι ακόμα απαιτούμε την οικονομική αποζημίωση του Θανάση Βογιατζή και όλων των απολυμένων για κάθε μέρα που έμειναν  στην ανεργία όλα αυτά τα χρόνια εξαιτίας της καπιταλιστικής αυθαιρεσίας και της κρατικής αδιαφορίας.
     Φυσικά, το γεγονός ότι οι εν λόγω κ.κ. καπιταλιστές πέταξαν στα αζήτητα αυτές τις αποφάσεις και ότι επί σειράν ετών ούτε τα δικαστήρια, ούτε το κράτος έκαναν το παραμικρό για να πατάξουν αυτή την "εργοδοτική" αυθαιρεσία, μας οδηγεί στη συναγωγή σπουδαίων ιδεολογικών και πολιτικών συμπερασμάτων για τον πραγματικό ρόλο της αστικής δικαιοσύνης και της καπιταλιστικής κρατικής μηχανής.
     Επιβεβαιώνεται απολύτως ότι η ταξική δικτατορία των καπιταλιστών, η οποία και αποτελεί την ουσία της εξουσίας σε κάθε αστικό κράτος, σε όλες τις εκφάνσεις και σ' όλους τους θεσμούς του, ανεξάρτητα από το κατά καιρούς πολίτευμα μιας χώρας, συχνότατα γράφει στα παλιά της τα παπούτσια και τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις, αφού υπέρτατη δύναμη και θέληση στο καθεστώς αυτό είναι το συμφέρον της τάξης των κεφαλαιοκρατών, η απρόσκοπτη κερδοφορία τους, η ιδεολογική επιβολή τους και τίποτε άλλο.
     Από την άποψη αυτή η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της πρέπει να πάρουν τις επαναστατικές τους αποφάσεις και να παλέψουν οργανωμένα και αποφασιστικά για την επιβολή τους. Μοναδικό σύνθημα αυτής της πάλης μας πρέπει να'ναι:  Τα συμφέροντα των καπιταλιστών εκμεταλλευτών δεν έχουν καμιά σχέση με τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα.   Τα μέσα παραγωγής πρέπει να περάσουν στα χέρια αυτών που εργάζονται και παράγουν.   Νόμος είναι το δίκιο του Εργάτη!
       Μέσα από τη νίκη του επαναστατικού αγώνα για  το Σοσιαλισμό και  από την επιβολή της θέλησης και της εξουσίας του λαού μας,  οι εφημερίδες και όλα τα ΜΜΕ θα αποτελέσουν παλλαϊκή κοινωνική ιδιοχτησία και θα παραδοθούν για διαχείριση στις κυρίαρχες κολλεχτίβες (=συλλογικότητες) των δημοσιογράφων και των τεχνικών Εργατών του Τύπου. Αυτή θα είναι η οριστική λύση του προβλήματος, που θα βγάλει μια και καλή από τη μέση τον καπιταλιστικό παράγοντα, τον εκμεταλλευτικό και παραμορφωτικό αυτό βραχνά από το χώρο της ενημέρωσης του λαού, δίνοντας της πραγματικό-ουσιαστικό νόημα και αξία. Γιατί τότε κκαι μόνον τότε η ενημέρωση, η κριτική, ο διάλογος μετατρέπονται σε αποφασιστικό εργαλείο του κυρίαρχου Λαού για την ελεύθερη και συνειδητή οικοδόμηση της κοινωνίας και του μέλλοντός του.

        Δημοσιεύουμε παρακάτω το κείμενο της Ερώτησης των  βουλευτών του ΚΚΕ:

          Τι μέτρα θα πάρουν οι κ.κ. υπουργοί, για να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Θανάσης Βογιατζής, που συγκρούονται με την εργοδοτική εκμετάλλευση, τρομοκρατία και αυθαιρεσία ;

      Από τον Μάιο του 2011, ο εκδότης-διευθυντής της εφημερίδας “Θεσσαλία” της Μαγνησίας, ιδιοκτησίας της εταιρείας “Θεσσαλικές εκδόσεις Α.Ε.” Βασίλης Δανός, έχει προβεί σε ωμή καταπάτηση των εργασιακών, συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του εργαζόμενου στη εφημερίδα, δημοσιογράφου Βογιατζή Αθανάσιου, μέλους της Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε). Παρά τη δικαίωση του εργαζόμενου, ύστερα από προσφυγές στη επιθεώρηση εργασίας και στη δικαιοσύνη, ο εργοδότης του αρνείται να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις, δεν έχει επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο και δεν έχει καταβάλει τις οφειλόμενες αποζημιώσεις. 

   Πιο συγκεκριμένα:

     Ο Βογιατζής Αθανάσιος, εργαζόμενος στην εφημερίδα “Θεσσαλία” για πολλά χρόνια, μαζί με τρεις τεχνικούς της εφημερίδας, το 2011 αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις αποδοχών 20%. Η Διεύθυνση της εφημερίδας, ακολουθώντας εκδικητική τακτική, άφησε απλήρωτους τους εργαζόμενους, οι οποίοι και προσέφυγαν στη επιθεώρηση Εργασίας. Παρά το γεγονός ότι δικαιώθηκαν, ο εργοδότης δεν υλοποιούσε την απόφαση, άμεσης καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών. Στη συνέχεια ο εργοδότης Βασίλης Δανός προχώρησε στην απόλυση του δημοσιογράφου Αθανάσιου Βογιατζή, γιατί, όπως δήλωσε σε παρέμβαση-παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και από τη διοίκηση της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε, “δεν υπόγραφε ατομική σύμβαση μείωσης του μισθού 20%”. Ακολούθησαν η απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας Νομού Μαγνησίας 249/ 25-11-2011 που χαρακτήριζε την απόλυση ως “άκυρη και καταχρηστική” και ζητούσε την “επαναπρόσληψή” του.
     Ακολούθησε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου (διαδικασία εργατικών διαφορών) 106/ 6-9-2013, ύστερα από αγωγή του Βογιατζή Αθανασίου, που έκρινε ότι “η από 16-11-2011 καταγγελία της σύμβασης είναι άκυρη ως καταχρηστική”. Στη συνέχεια ο εργοδότης άσκησε στις 29 Οκτωβρίου 2013, την υπ’ αριθμόν 851/2013 έφεση ενώπιον του Εφετείου Λάρισας. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2015 εκδόθηκε η υπ’ αριθμόν 365/2015 απόφαση με την οποία απορρίφθηκε η ένδικη έφεση εναντίον της 106/2013 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου. Έτσι, η πρωτόδικη απόφαση κατέστη τελεσίδικη και επιδόθηκε στον εργοδότη στις 27 Οκτωβρίου 2015.

     Παρά το γεγονός ότι ο εργαζόμενος προσήλθε στην εργασία του για να αναλάβει εργασία, ο εργοδότης αρνήθηκε την επαναπρόσληψή του, καταπατώντας τις δικαστικές αποφάσεις. Ύστερα από μήνυση του εργαζόμενου για το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης με αποτέλεσμα να μην γίνονται αποδεκτές οι υπηρεσίες του ως δημοσιογράφου και επίσης για υπαιτιότητα της μη καταβολής των πάσης φύσεως αποδοχών του από εργασία, καταδικάστηκαν η Μελπομένη Γεωργαντζοπούλου ως νομίμος εκπροσώπος και ο Βασίλειος Δανός ως εκ του νόμου και εν τοις πράγμασι εργοδότης (εκδότης-διευθυντής) της εταιρείας “Θεσσαλικές εκδόσεις Α.Ε.”, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 3312/2016 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, σε 7 μήνες φυλάκιση ο καθένας.
   Η έφεση πρόκειται να εκδικαστεί στις 27 Οκτωβρίου 2017.

     Ύστερα από τα παραπάνω, είναι προφανές ότι ο εργαζόμενος δημοσιογράφος και συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ Βογιατζής Αθανάσιος “τιμωρείται”, από τον εργοδότη και τη “δαιδαλώδη” αστική νομοθεσία, γιατί αρνήθηκε να σκύψει το κεφάλι στις εκβιαστικές και τρομοκρατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, γιατί, υπερασπιζόμενος τα εργασιακά δικαιώματά του, και των συναδέλφων του, στάθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την οργάνωση της πάλης απέναντι στα κέρδη της εργοδοσίας, μένοντας, επί 6 χρόνια, από το 2011, απλήρωτος και άνεργος.

     Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: Τι μέτρα θα πάρουν για να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Θανάσης Βογιατζής, που συγκρούονται με την εργοδοτική εκμετάλλευση, τρομοκρατία και αυθαιρεσία, για να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις και για να σταματήσει η ωμή και εκβιαστική καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους;

 

Οι βουλευτές του ΚΚΕ


Κώστας Στεργίου,

Γιάννης Γκιόκας

Γιώργος Λαμπρούλης

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΚΕ τομεακη επιτροπή ευβοιας


   Επίλογος

    Η sispirosi.gr θέλει σήμερα να υπενθυμίσει σε όλους τους συντρόφους και συναγωνιστές αναγνώστες μας τα εξαιρετικής αξίας βιβλία-ιστορικές μελέτες που μας έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια με την ακούραστη  ερευνητική του εργασία ο συνάδελφος και συναγωνιστής ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ.  Αποτελούν όλα τους σημαντικότατα ντοκουμέντα για την πορεία του εργατικού λαϊκού κινήματος στην περιοχή μας, από τις αρχές του 20ου αιώνα ως και τα πέτρινα χρόνια του Εμφύλιου πολέμου. Μια πορεία γραμμένη με τεράστιες θυσίες, με άφθονο εργατικό-λαϊκό αίμα στο βωμό της Λευτεριάς και της Κοινωνικής Προόδου. 
    Αξίζει να τα αναζητήσουμε και να τα μελετήσουμε με προσοχή όλοι μας, βγάζοντας συμπεράσματα για το χτες, αλλά κυρίως για το σήμερα και το αύριο του κινήματός μας:


   «Όταν τους ιδώμεν όλους υπό το πέλμα μας, όταν τους πατήσωμεν όλους τελειωτικώς τότε θα ησυχάσωμεν», 2008.
Σχετική εικόνα
«1936: Η πάλη των τάξεων», 2010.

Αποτέλεσμα εικόνας για Θαναση βογιατζη βιβλία
«Αυτά που πήρε ο άνεμος και σκόρπισε μακριά…», 2012.

Αποτέλεσμα εικόνας για Θαναση βογιατζη βιβλία

“Τα ΕΑΣΑΔΙΑ-Μέρες δωσιλογισμού στο Βόλο” 2017, από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση