αρχική σελίδα πολιτική «Ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο που δίνει έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία.» Ή αλλιώς, ο κ . Τσίπρας εύχεται, καληνύχτα σε όλους μας!

εγγραφή χρήστηΔημοφιλή

«Ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο που δίνει έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία.» Ή αλλιώς, ο κ . Τσίπρας εύχεται, καληνύχτα σε όλους μας! PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την πολιτική
Συντάχθηκε απο τον/την Από τη Συντακτική Επιτροπή της ιστοσελίδας μας .   
Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017 14:38
Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρας εκονομιστ

“Ακόμα και τη συνηθισμένη σημασία των λέξεων σε σχέση με τα πράγματα την άλλαξαν για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους” (Θουκυδίδης, ΙΣΤΟΡΙΑ, Γ΄ 82)

Έρμη Μαγνησία, κατακαημένη μας Ελλάδα...

 

   Όπως πληροφορούμαστε από δημοσίευμα της σαββατιάτικης εφημερίδας "ΑΓΟΡΑ" της 21ης του Γενάρη 2017, ο κ. Τσίπρας δημοσίευσε ένα περισπούδαστο άρθρο στην "ΕCONOMIST", δηλαδή στην κατεξοχήν δημοσιογραφική έπαλξη του διεθνοποιημένου χρηματιστικού κεφαλαίου, με εκτιμήσεις και στοχεύσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ των άλλων, ο "αριστερός" τοποτηρητής του 3ου -πιθανώς δε και του προετοιμαζόμενου (με ΔΝΤ ή μόνο με Σόιμπλε;!) 4ου-  μνημονίου, έγραψε και τα εξής "νόστιμα", που αποτελούν το "ζουμί" του άρθρου του:

     «Μπορούμε βάσιμα να ισχυριστούμε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για την ριζική μεταστροφή του οικονομικού προσανατολισμού της χώρας, από ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο σε τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας, σε ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο που δίνει έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία. Διαρκής στόχος μας είναι η ανάπτυξη να μεταφραστεί σε θέσεις απασχόλησης και η ευημερία να αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν βιώσει τις συνέπειες της κρίσης».
    Η sispirosi.gr παραβλέπει προς στιγμήν τόσο την ...πασίγνωστη "αξιοπιστία" και "φερεγγυότητα"  του κ. Τσίπρα, όσο και το γεγονός ότι οι διατυπώσεις και η ορολογία την οποία μεταχειρίζεται στα γραφόμενά του είναι ακριβώς οι γνωστές και χιλιοειπωμένες λεξούλες που μεταχειρίζονται όλοι οι αστοί πολιτικάντηδες τα τελευταία 30 χρόνια, για να χρυσώσουν το δηλητηριασμένο χάπι της πιο στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων ("θέσεις απασχόλησης και η ευημερία να αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες ...").  Άλλωστε ένας ιταλός θεατρικός συγγραφέας πριν μερικές δεκαετίες, είχε δώσει σ' ένα έργο του τον τίτλο εκείνο ο οποίος και αποτελεί  την πιο εύστοχη απάντηση στις παρόμοιες "αναλύσεις" του "αριστερού" σημερινού διαχειριστή και των ομοίων του: "Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε!". Η ιστοσελίδα μας απλώς θα μπορούσε να συμπληρώσει με νόημα στην παραπάνω φράση: "Και καλή σας νύχτα!".

     Επειδή όμως το όλο ζήτημα του "παραγωγικού μοντέλου" μιας χώρας είναι πάρα πολύ σοβαρό και καίριο για την ίδια τη ζωή και την πορεία του λαού της, θεωρούμε ότι αξίζει πραγματικά τον κόπο να εξετάσουμε ποια είναι η ουσία του "σύγχρονου εξωστρεφούς παραγωγικού προτύπου" το οποίο και διαλαλεί ο κ.Τσίπρας στα διεθνή φόρουμ και κονσόρτσια των αφεντικών του πλανήτη, με τέτοιο λεκτικό περίβλημα, πού να τα ακούνε και να εντυπωσιάζονται οι αδαείς πολιτικά πλατιές μάζες, ενώ να πιάνουν αμέσως το νόημα οι πελάτες του κάθε παρόμοιου "ΕCONOMIST". Στο σημείο αυτό έχουμε την τύχη να επικαλεστούμε στοιχεία τα οποία δημοσιεύτηκαν στον  Τύπο ακριβώς την ίδια μέρα με τις βαρυσήμαντες επισημάνσεις του κ. Τσίπρα και τα οποία αποτελούν την καλύτερη μετάφραση και αποτύπωση στην πράξη των αποτελεσμάτων της πολιτικής του και των στόχων του.

   Σύμφωνα λοιπόν με τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της συγκυρίας, η μέχρι σήμερα πολιτική του "σύγχρονου εξωστρεφούς παραγωγικού προτύπου", δηλαδή της ελεύθερης κερδοσκοπίας των καπιταλιστών, ξένων και ντόπιων στην Ελλάδα (για να ξέρουμε, επιτέλους, ποιαν "εξωστρέφεια" υποδηλοί ο ποιητής) απέφερε:

     α) Αύξηση πανελλαδικά, "της φθηνής μισθωτής εργασίας -με δηλωμένο εβδομαδιαίο ωράριο κάτω των 20 ωρών και μισθούς χαμηλότερους των 600 και 500 ευρώ".

   Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ" που δόθηκαν επίσημα για το 2016, οι θέσεις μισθωτής εργασίας αυξήθηκαν κατά 82,679 (+5,1%), αλλά ...

    "...οι 47.409 από αυτές (ποσοστό 57,34%) ήταν με εβδομαδιαίο ωράριο κάτω των 20 ωρών και μόνο οι 35.270 (ποσοστό 42,66%) με ωράριο πάνω από 35 ώρες την εβδομάδα.Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από τον χάρτη των μισθών που δείχνει ότι οι 40.009 από τους 82.679 νέους μισθωτούς (το 48,40%) είχαν μηνιαίες μεικτές αποδοχές κάτω των 600 ευρώ (οι 19.019 κάτω των 500 ευρώ με καθεστώς μερικής και εκ περιτροπής εργασίας και οι 20.990 από 501 ευρώ - 600 ευρώ)....702.313 ( 41,25% του συνολικού αριθμού των μισθωτών) αμείβονται με μεικτό μισθό μικρότερο των 700 ευρώ.

   Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του '15, τον Δεκέμβριο του '16 καταγράφεται αύξηση κατά 31.450 των χαμηλόμισθων. Μεγαλύτερη αύξηση (+13,52%) σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του '15, φαίνεται στους αμειβόμενους με 501 - 600 ευρώ μεικτά." (Βλ. στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ του Βόλου, σελ. 6, της 21-1-2017 και στις ιστοσελίδες της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ και του ΒΗΜΑΤΟΣ

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=858020 ).
   Πρόκειται ακριβώς για το μεγάλο "ζητούμενο" και το μεγάλο "στοίχημα" το οποίο έθεσε ο διεθνής και μαζί του και ο εξαρτημένος ελληνικός καπιταλισμός ήδη από τη δεκαετία του 1990, όταν με την πρόστυχη εκείνη σημαία της "παγκοσμιοποίησης", της ανατροπής του σοσιαλισμού και της παγκόσμιας επέκτασης των εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής παντού στον πλανήτη, διακήρυξε την αδιάκοπη προσπάθειά του να μεταβάλει τη μισθωτή εργασία από υπόθεση ..."εκμετάλλευσης εντός ορισμένων κοινωνικών ορίων" σε υπόθεση ασύδοτου ξεζουμίσματος και "ελαστικοποίησης" μέχρι ...εκεί που δεν παίρνει άλλο. Μέχρι τα όρια της ανθρώπινης ...επιβίωσης. Η εργατική τάξη κι όλος ο εργαζόμενος  λαός της Ελλάδας αντιμετωπίζonται πλέον ως μια αναλώσιμη μάζα που πρέπει να λιώσει μέχρις αφανισμού  στη μηχανή παραγωγής κέρδους τόσο των ντόπιων όσο και των ξένων κεφαλαιοκρατών, να εξανδραποδισθεί και να δεθεί στη γαλέρα χωρίς ανάσα, μέχρι τελικής πτώσεως. Αυτή ακριβώς την πολιτική που εξυπηρέτησαν μέσα στα δεδομένα όρια των ταξικών συσχετισμών δύναμης κάθε φορά, τόσο η σοσιαλσημοκρατική ευρωλακέδικη φάρα των ΠΑΣΟΚων, όσο και η παραδοσιακή Δεξιά, αυτήν ακριβώς συνεχίζει αδιάκοπα από την πρώτη μέρα που ανέβηκε στην κυβερνητική εξουσία και η πολιτική αυτή απατεωνιά που ακούει στο όνομα "ΣΥΡΙΖΑ". Είναι η ίδια ακριβώς πολιτική που έχει χαραχτεί και εφαρμόζεται από τους πολτικούς διαχειριστές του καπιταλισμού σε ολόκληρη την ΕΕ, στην καθημαγμένη όμως Ελλάδα της ακραίας κρίσης, των δανεικών, των μνημονίων και του γενικού ξεπουλήματος του τόπου και του λαού παίρνει ακόμα πιο ζοφερές, ακόμα πιο δραματικές διαστάσεις σε σύγκριση με τις ιμπεριαλιστικές χώρες που δανείζουν και επιβλέπουν τον ελληνικό καπιταλισμό.
   Ο Τσίπρας με τις "αναλύσεις" του στον "ΕCONOMIST" είναι ακριβώς σαν να υπόσχεται στους μεγάλους κερδισμένους αυτής της φρικαλέας κατάστασης ότι θα εξακολουθήσουν να κερδίζουν διπλά και τρίδιπλα στη σκλαβωμένη Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, χάρις ακριβώς στο γεγονός ότι και η ψευτοαριστερή κυβέρνηση της απάτης και της σοσιαλπροδοσίας θα λειτουργει σαν τοποτηρητής-κεχαγιάς και "Kέρβερος"- ακριβώς αυτής της πολιτικής.
   Και όπως  πολύ σωστά παρατηρούσε στο φύλλο του της 21ης/1/2017 και ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:

     "Με αυτά τα μέτρα, η εργατική δύναμη γίνεται διαρκώς φθηνότερη για το κεφάλαιο, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, από την οποία όμως τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν τα λαϊκά στρώματα.

   Όταν, μάλιστα, μπροστά σ' αυτήν τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας η κυβέρνηση βλέπει «θετική δυναμική», γίνεται φανερό ότι η «δίκαιη ανάπτυξη» που υπόσχεται, θα είναι ένα δράμα δίχως τέλος και όχι το τέλος του δράματος για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, όπως τους υπόσχονται.

  Όπως, άλλωστε, προκύπτει και από την απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν στερείται φαντασίας στην εξεύρεση εργαλείων για να τονώνει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Ετσι, δίπλα σε όλα τα «λουλούδια της ευελιξίας», προσθέτει άλλο ένα: Τη «μερική ανεργία», ως μια νέα μορφή απασχόλησης, που τη σερβίρει σαν φάρμακο για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την «ομαλή προσαρμογή της αγοράς εργασίας»!"

(Βλ. σελ.1-3, "Η άποψή μας)

      β) Η "εξωστρεφής ανάπυξη", που επαγγέλλεται η ντόπια αστική τάξη και οι πολιτικοί της εκφραστές, δεξιοί ή ψευτοαριστεροί, τύπου Τσίπρα, ουσιαστικά ξεριζώνει και καταστρέφει εκ θεμελίων τόσο τη ντόπια παραγωγή, αγροτική και βιομηχανική-βιοτεχνική, προς όφελος των ασύδοτων εισαγωγών βασικών αγαθών, αυξάνοντας τόσο την ανεργία και την εξαθλίωση, όσο βέβαια και το φαύλο κύκλο του δανεισμού.

    Η καπιταλιστική -και μέσου επιπέδου ανάπτυξης- Ελλάδα, ακόμα και στη μεταπολεμική εποχή ανάπτυξης του "κρατικομονοπωλιακού" της καπιταλισμού και της όποιας βιομηχανικής της ανάπτυξης, μέχρι ουσιαστικά και την ένταξή της στο "ευρω-μαντρί" στα 1980, υστερούσε σημαντικότατα από τις ανεπτυγμένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης ως προς το επίπεδο, την ποσότητα και το εύρος της βιομηχανικής παραγωγής. Ουσιαστικά η βαριά βιομηχανία του τόπου έμενε πάντοτε εξάρτημα των επικυρίαρχων δυτικών μονοπωλίων και ο κομπραδόρικος-εμπορομεσιτικός χαρακτήρας του ελληνόφωνου κεφαλαίου εκφραζόταν μέσα από τη διάθεση πάφτηνων πρώτων υλών στους ιμπεριαλιστές πάτρωνες και τη συμπληρωματική κατεργασία βιομηχανικών προϊόντων εισαγωγής. Αυτό φυσικά ήταν πάντα επικερδέστατο για τους ντόπιους κεφαλαιοκράτες και αυτή ακριβώς τη θέση ήθελαν πάντοτε να κατοχυρώσουν στο διεθνή καπιταλιστικό καταμερισμό εργασίας. Η ένταξη στην ΕΟΚ-ΕΕ οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στο σκόπιμο ξήλωμα από την Ελλάδα σημαντικών τομέων βιομηχανικής παραγωγής, όπως ήταν η κλωστοϋφαντουργία, η κατεργασία του δέρματος, η κατεργασία των εγχώριων πρώτων υλών-τροφίμων κ.λπ.. Οι ντόπιοι καπιταλιστές  φυσικά διόλου δεν έχασαν από αυτή τη βιομηχανική υποβάθμιση των δεκαετιών 1980-2010, διότι έριξαν το βάρος της κερδοσκοπικής τους δράσης σε άλλους τομείς, όπως οι εργολαβίες δημοσίων έργων, ο τουρισμός, οι εισαγωγές ξένων εμπορευμάτων και νέας τεχνολογίας κάθε είδους και η χρηματιστηριακή σπέκουλα, ενώ φυσικά μετέφεραν πλέον πολύ άνετα τα κεφάλαιά τους, παντού στο εξωτερικό, επωφελούμενοι από την "παγκοσμιοποίηση" της εκμετάλλευσης, από την την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ανατολή αλλά και από το νεοαποικισμό του "Τρίτου Κόσμου" (μετά τη συντριβή ή την ενσωμάτωση των απελευθερωτικών-αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων του). Έστω και ως αντιπρόσωποι των πολυεθνικών και των funds οι ελληνόφωνοι εκμεταλλευτές -κομπραδόροι εξακολούθησαν να κερδίζουν, λιανίζοντας τον τόπο και το λαό μας.

   Ωστόσο η ένταξη στην ΕΕ και η συνειδητή πολιτική "εξωστρεφούς ανάπυξης" που επαγγέλλονταν όλοι οι αστοί ευρωλακέδες μετά το 1992, μέχρι και τον σημερινό μνημονιακό "Κέρβερο" κ. Τσίπρα, πέρα από την καταστροφή της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής προϊόντων απολύτως απαραίτητων για τη διατροφή και την ενδυμασίαα του λαού μας. οδήγησε με ραγδαίους ρυθμούς και σε μιαν ακόμα πιο ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή: ξεθεμέλιωσε τη μικρομεσαία αγροτική και βιοτεχνική παραγωγή του τόπου μας. Πέταξε στα αζήτητα τις ντόπιες καλλιέργειες, αφάνισε την αιγο-προβατοτροφία, συρρίκνωσε την πτηνοτροφία και την αλιεία, και οδήγησε στον αφανισμό δεκάδες χιλιάδες βιοτεχνίες και εμπορικά καταστήματα σε όλους τους τομείς (ένδυμα, έπιπλο, υπόδημα, επισκευές οχημάτων κ.λπ...) Η τάση αυτή, συνοδευόμενη φυσικά από την κεφαλαιοκρατική συγκέντρωση και συγκεντροποίηση γης και κεφαλαίου (νόμος γενικός του καπιταλισμού) έλαβε τερατώδεις διαστάσεις στα χρόνια μας, μετά το 2010, που στέρεψε ο τραπεζικός δανεισμός των "μικρομεσαίων" μας και άρχισε η μνημονιακή φοροεπιδρομή και λεηλασία ενάντια σε όλο τον εργαζόμενο λαό αυτού του τόπου.

   Η αγροτική παραγωγή κατέστη πλέον ασύμφορη και ζημιογόνα για το φτωχο-μεσαίο αγρότη στην Ελλάδα. Σύμφωνα, π.χ. με δήλωση του προέδρου των Αγροτοκτηνοτρόφων της Ανθήλης Φθιώτιδας προς τον Κυριακάτικο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της 15ης του Γενάρη 2017:

     «...το ρύζι πουλιέται 27 λεπτά το κιλό το ακαθάριστο και ένα ευρώ το κιλό το αποφλοιωμένο και ο καταναλωτής το τρώει από δύο μέχρι και τρία ευρώ. Το καλαμπόκι πουλήθηκε στα 17 λεπτά το κιλό, το ίδιο το στάρι, και το ψωμί στους φούρνους κοστίζει πάνω από δύο ευρώ το κιλό.

   Ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής όλο και ανεβαίνει, με τον ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια να πηγαίνει από το 13% στο 24%, την τιμή του πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος να εκτοξεύεται, τα επιτόκια στη διάδοχο της Αγροτικής, Τράπεζα Πειραιώς να "χτυπούν ταβάνι", τις καταστροφές στην παραγωγή από την κακοκαιρία να είναι τεράστιες και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όταν δίνονται, ψίχουλα, ενώ οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις κόπηκαν ήδη κατά 30% κι έπεται συνέχεια.(...)

   Όσο για το ότι η κυβέρνηση λύνει προβλήματα, μόνο δύο παραδείγματα:

   Πρώτο, τα τσιμεντένια κανάλια από τα οποία ποτίζουμε τα ρύζια, φτιάχτηκαν πριν από 50 χρόνια κι έχουν διαβρωθεί, με αποτέλεσμα το νερό να πάει χαμένο, ενώ το πετρέλαιο που χρησιμοποιούμε για το πότισμα είναι πανάκριβο. Κι ενώ φωνάζουμε ζητώντας λύση στο πρόβλημα, και τούτη η κυβέρνηση, όπως οι προηγούμενες, "αγρόν ηγόραζε"».

   Δεύτερο, ο δάκος κατέστρεψε τις ελιές - η παραγωγή στην περιοχή μας μειώθηκε κατά 70%-80% - διότι, ενώ οι αγρότες πληρώνουν πολλά στον ΕΛΓΑ για τη δακοκτονία, αυτή δεν έγινε... (Βλ. το σχετικό ρεπορτάζ του ΠΑΥΛΟΥ ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗ, σελ.13)

   Η κατάσταση αυτή που εξελίσσεται σε σύγχρονη νεοελληνική τραγωδία, υποθηκεύοντας για δεκαετίες τη ζωή, το μέλλον, την ίδια την ύπαρξή μας ως λαού και ως έθνους, αν φυσικά συνεχιστεί το τωρινό έγκλημα διαρκείας, οδηγεί στην έκρηξη της ανεργίας τα τελευταία 6 χρόνια. Στην ανεργία αυτή που δίνει την ευκαιρία στο ντόπιο και στο ξένο κεφάλαιο να καθυποτάσσει ακόμα βαρύτερα την εργατιά και το λαό μας, οδηγώντας τη στην εργασιακή εκείνη ζούγκλα που αναφέραμε παραπάνω, στο όνομα πάντα της "εξψστρεφούς", αλλά και ...δίκαιης ανάπτυξης!!! .  Μόλις προχτές λοιπόν διαβάζαμε στον Τύπο τις ...σαδιστικές δηλώσεις του γνωστού επιτηρητή Τόμσεν, σχετικά με το πού οδηγεί η πολιτική την οποία και ο ίδιος εισηγείται, επαυξάνει και ...επιβάλλει μέσω Τσίπρα, ακόμα κι αν ο τελευταίος φωνασκεί ενίοτε διά το θεαθήναι:

    " Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου στην Ουάσινγκτον τόνισε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να μειώσει τα επίπεδα της ανεργίας σε εκείνα πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης." (Βλ. enikos.gr, 19-1-2019)

     Kαι όπως συμπληρώνει και η "Άποψη" του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της 21ης/1/2017, που αναφέραμε και παραπάνω:

" ...αυτό που στη χώρα μας εμφανίζεται από την κυβέρνηση ως «εξαίρεση» στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο» αποτελεί τον κανόνα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Έναν κανόνα που το κεφάλαιο και τα όργανα της ΕΕ επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν με κάθε μέσο, αφαιρώντας «διά πυρός και σιδήρου» τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Το ζοφερό αυτό μέλλον για την εργατική τάξη όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και άλλων χωρών, υπέδειξε με τον τρόπο του και ο «πολύς» Π. Τόμσεν του ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι η ανεργία στη χώρα μας θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα μόνο μετά από δύο δεκαετίες." (οπ.π. σελ.3)

     Φυσικά και πρόκειται για γενική οικονομική τάση, για καπιταλισττική νομοτέλεια σε ολόκληρο το σάπιο και σαθρό ύστερο κεφαλαιοκρατικό οικοδόμημα. Όμως για τη δική μας χώρα τα αποτελέσματά του είναι ήδη εξολοθρευτικά για το λαό μας, εξαιτίας ακριβώς της κοινωνικής δομής της και του μεγέθους της καπιταλιστικής οικονομίας της...

   Και για να δούμε , πώς τελικά μεταφράζεται το ...οικονομικό "όραμα" του κ. Τσίπρα σε τοπικό επίπεδο, για να καταλάβουμε τα έμπρακτα ήδη αποτελέσματά του σε επίπεδο νομού Μαγνησίας, ας κλείσουμε τη σημερινή οικονομική μας αναφορά, με ορισμένα στοιχεία από το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ του Σαββάτου 21-1-2017:

     "Τη «στροφή» του επιχειρείν στα αναψυκτήρια και στα καφέ – μπαρ επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τα απολογιστικά στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, για το 2016 (....)  Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο ως προς τις εγγραφές – διαγραφές είναι οι οδικές μεταφορές εμπορευμάτων, οι υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο, το λιανικό εμπόριο ειδών παντοπωλείου και οι υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ – μπαρ. (...)  Σε γενικές γραμμές παρατηρείται μία στροφή των επενδύσεων στον κλάδο του τουρισμού, της εστίασης και του λιανικού εμπορίου, ενώ τα ήδη περιορισμένα επαγγέλματα που βασίζονται σε τεχνικές ικανότητες όπως ηλεκτρικές εργασίες, οξυγονοκόλληση, επισκευής οχημάτων, κατασκευής πορτών και παραθύρων, σημειώνουν περαιτέρω απώλειες.Το μερίδιο του λέοντος ως προς τις περισσότερες εγγραφές κατέχει η εστίαση, καθώς στο σύνολο των εγγραφών οι δραστηριότητες εστίασης αντιπροσωπεύουν το 35,31% με τις δραστηριότητες του λιανικού εμπορίου να έρχονται δεύτερες με 22,88%...."

   Σε έναν νομό σαν το δικό μας, στον οποίο συστηματικά συρρικνώθηκε η βιομηχανική, η αγροτική και η βιοτεχνική παραγωγή επί δεκαετίες, η τελευταία ελπιδα των ανεργων συμπολιτών μας είναι να ανοίξουν για ένα χρονικό διάστημα, άλλη μια καφετέρια ή ένα μπαράκι στις γωνιές των δρόμων του Βόλου. Σαν τα μανιτάρια μετά τη βροχή, που λένε. Για να πίνουν έναν καφέ της παρηγοριάς οι άλλοι άνεργοι που ξεροσταλιάζουν στο κέντρο της πόλης γυρεύοντας κάποιο μεροκάματο, αν προκύψει και ...κλαίγοντας τη μοίρα τους που δεν μετανάστευσαν ακόμα στον ...πολιτισμένο ευρωπαϊκό Βορρά ή ακόμα και στου ...διαόλου τη μάνα.

 Επομένως:

...Ακόμα, το λοιπόν, ένα καφεδάκι

ή ελληνικό, ή φραπέ ή κι εσπρεσσάκι...

Ας δουλέψει λίγο ακόμα

της γωνιάς το μαγαζάκι...

   Μέχρι, βέβαια, να καταφτάσει το μπουγιουρντί της Εφορίας και το φερμάνι του ΕΦΚΑ,  σημαίνοντας το τέλος άλλης μιας αυταπάτης...

   Προς δόξαν της "ανοιχτής εξωστρεφούς και ...μη κρατικοδίαιτης, ευρωπαϊκής και σύγχρονης Ελλάδας της ...γνώσης" που θυμιατίζουν ο κάθε Τσίπρας. ο κάθε Μητσοτάκης, ο κάθε "Ποταμάκιας", η "Κεντρώος"  η κάθε πράσινη Φωφώγκα ή Αννούλα, ο κάθε επίδοξος διαχειριστής της φρίκης, της υποδούλωσης και του ολέθρου του Λαού μας.

   Καλή σας νύχτα και όνειρα γλυκά, κύριοι. Και, ταυτοχρόνως, καλήν αφύπνιση γρήγορη, δυναμική, οργανωμένη και αποτελεσματική στο λαό και στη νεολαία μας. Στις μόνες δυνάμεις που μπορούν και που επιβάλλεται να σαρώσουν τη σαπίλα και την κτηνωδία των καιρών μας...

Η Συντακτική Επιτροπή της sispirosi.gr

22-1-2017.


                                           

Αποτέλεσμα εικόνας για οικονομία του φραπε 

Σχόλια  

 
0 #1 «Ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο που δίνει έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία.» Ή αλλιώς, ο κ . Τσίπρας εύχεται, καληνύχτα σε όλους μας!Finley 11-02-2017 03:52
Γεια σας! Θέλω μόνο να σας πω ένα μεγάλο "μπράβο!" για τις εξαιρετικές πληροφορίες σας που έχετε σ' αυτή εδώ τη θέση. Θα επιστρέψω στον ιστότοπό σας για σύντομα.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση